V večini držav ljudje z lahkoto odgovorijo na vprašanje o tem, kateri je njihov uradni jezik, a pri Švici ni tako. Švica je dom številnih jezikovnih skupnosti, ki so se med seboj združile in ustvarile enovit narod. Za njene državljane je večjezičnost del običajnega vsakdana.

Koliko jezikov torej govorijo v Švici?

Država priznava štiri jezike kot uradne, govorci teh jezikov, ki so sicer razpršeni po vsej državi, pa se med seboj ločijo po regijah.

Nacionalni jeziki države so nemščina, francoščina, italijanščina in retoromanščina.

Švicarsko-nemški jezik

Švicarsko-nemški del države zavzema njen severni, vzhodni in osrednji del. Nemščino govori 63 odstotkov prebivalstva, zaradi česar se ta v Švici uporablja kot glavni jezik. Njegovi govorci ga imenujejo Dialekt, Mundart ali pa kar Dütsch.

Če želite študirati v enem od teh delov Švice, morate vedeti, da ima ta jezik ogromno različnih narečij, ki jih ne boste tako zlahka razumeli, četudi vam je morda nemščina blizu. Standardno nemščino še vedno uporabljajo v učnih gradivih, knjigah in uradnih dopisih.

Švicarsko francoski jezik

Drugi najbolj razširjen jezik v Švici je francoščina. Govorijo jo predvsem v zahodni Švici, ki zajema območja Ženeve ter kantonov Vaud, Neuchâtel in Jura. Za razliko od nemščine so razlike med navadno francoščino in švicarsko francoščino zanemarljive. Švicarska francoščina naj bi se celo počasneje izgovarjala, zaradi česar naj bi ji bilo lažje slediti. Če se kdaj podate na izlet v Ženevo ali Lozano, boste videli, da gre za dve povsem francosko govoreči območji.

Retoromanščina

V nekaterih dolinah Graubündna že stoletja govorijo retoromanščino ali Romansh, mešanico stare latinščine iz časa rimskih osvajalcev in retijščine, izumrlega maternega jezika Retijcev. Retoromanščina je bila kot eden od nacionalnih jezikov priznana šele leta 1938, uradni jezik pa je postala leta 1996. Kljub majhnosti (govori jo samo 0,5 odstotkov ljudi v Švici) ima pet narečij. Je romanski jezik, ki pa si je velik del slovnice sposodil iz nemščine.

 

Italijanščina

Švicarsko-italijansko narečje se razlikuje od tistega, ki ga govorijo v Italiji, a je standardni italijanski jezik na tem območju Švice še vedno tudi pisni jezik. Predeli, kjer govorijo švicarsko-italijansko narečje, so kanton Ticino, južne regije kantona Graubünden in dolina Gondo v Valaisu.

Matterhorn z jezerom Stellisee – Zermatt, Švica